Публикувано на от в Новини.

BG_ToY2014_platan_sping

 

От днес, 1 февруари, дървета от 14 държави ще се състезават в набиращото все по-голяма популярност международно съревнование „Европейско дърво на годината 2015“. Конкуренцията тази година е по-сериозна от досегашните издания, тъй като в него със свои представители се включиха четири нови страни – Англия, Белгия, Естония и Испания. С тях, и вече традиционно участващите България, Ирландия, Италия, Полша, Словакия, Уелс, Унгария, Франция, Чехия и Шотландия, дърветата-претенденти в надпреварата за първи път достигат този брой.

Конкурсът „Европейско дърво на годината 2015“  се организира от сдружение „Партньорство за околна среда” (Environmental Partnership Association). Той стартира за първи път като национален конкурс в Чехия преди повече от 10 години и постепенно набира популярност във все повече европейски държави. Целта му е да привлече вниманието върху ценните, не само за жизнената ни среда, но и за културната идентичност и общностен дух, величествени представители на растителното царство, и да призове за повече отговорност към тяхното съхраняване.

За първи път през 2014-а българско дърво спечели състезанието и донесе международно признание и популярност на страната ни. Това беше Старият бряст в Сливен, който успя да събере над 77 хиляди гласа в своя подкрепа – непостиган до момента в историята на конкурса резултат. Тази годината България ще представя чинарът, растящ на площада в с. Арчар, Видинско, който спечели приза „Дърво с корен 2014“ в ежегодния конкурс, организиран от фондация „ЕкоОбщност“. Така, 51-годишното дърво, превърнало се в приятел, незименна част от битието на местните жители и пръв участник във всички селски събори и празници, автоматично се класира като финалист в европейската надпревара.

Гласуването ще протече от 1 до 28 февруари 2015 г. на интернет страницата на конкурса – www.treeoftheyear.org, където всеки ще може да подаде своя глас в подкрепа на чинара в с. Арчар. Резултатите ще бъдат публикувани на същата страница на 5 март 2015 г.

 

EToY logo

Comments are closed.