Публикувано на от в Новини.

С почти 60 хиляди гласа в своя подкрепа титлата 731 спечели Дъбът на футболното игрище в Естония. В онлайн гласуването в конкурса за любими на хората дървета, което протече от 1 до 28 февруари, се включиха близо 185 хиляди души от цяла Европа, а в състезанието участваха представители на 14 държави. Подгласник на победителя е Големият чинар в Тата, Унгария, а третото място заемат испанските Тополи на Ремолинар.

Победителят е 150-годишен дъб в гр. Ориссааре на о-в Сааремаа в Естония, който първоначално е растял в близост до малка спортна площадка. Когато я разширяват през 1951 година, дървото се озовава в центъра на стадиона. За жителите на града тази ситуация отдавна не е необичайна, а учениците са се научили да използват дъба, за да завършват своите подавания в мачовете. Небезизвестният „търсач на дървета“ и дългогодишен поддръжник на конкурса, Роб Макбрайд, който обиколи всички 14 финалиста, докато течеше гласуването, сподели, че „дървото-футболист“ е „символ за всеки по света да види как нещата могат да бъдат по-добри“.

Тази година българското дърво застана на щастливото седмо място. Чинарът, растящ в центъра на с. Арчар, обл. Видин, през годините се е превърнал в сърцето на местната общност, а жителите на селото полагат заедно непрестанна грижа за поддържане на доброто му състояние. В чинара всеки би могъл да припознае своето любимо дърво, свързващо мястото, в което живее или е отраснал с незабравими моменти от своя житейски път. Благодарение на тази привързаност и отношение към природата, той получи подкрепа от над 7 хиляди гласа и зае достойно място сред обичаните дървета на Европа.

Организаторите на конкурса „Европейско дърво на годината 2015“ са изключително доволни от резултатите от гласуването: „Всяка година все повече хора гласуват, което означава, че все повече хора разбират значението на дърветата и нуждата да бъдат опазвани.“, казва Мирослав Кундрата, директор на сдружение „Партньорство за околна среда” (Environmental Partnership Association). Те добавят, че всеки е добре дошъл на церемонията по награждаване, която ще се проведе на 20 април 2015 г. в Брюксел, под мотото „Частица природа идва в града“.

 

Резултати от гласуването в конкурс „Европейско дърво на годината 2015“:

1. Дъбът на футболното игрище, гр. Ориссааре, о-в Сааремаа, Естония – 59836 гласа

2. Големият чинар в Тата, гр. Тата, обл. Комаром-Естергом, Унгария – 53487 гласа

3. Тополите на Ремолинар, Агилар дел Алфамбра, обл.Арагон, Испания – 13951 гласа

4. Дъб Слав, с. Дембина, обл. Долна Силезия, Полша – 12354 гласа

5. Борът в Опатовице, гр. Велке Опатовице, Южноморавски край, Чехия – 12327 гласа

6. Големият дъб, гр. Нотингам, графство Нотингамшър, Англия – 9941 гласа

7. Чинарът в село Арчар, с. Арчар, обл. Видин, България – 7052 гласа

8. Черницата-маркер на историята, гр. Сеница, Търнавски край, Словакия – 6776 гласа

9. Дървото на Лейди, Лох Лоус, графство Пъртшир, Шотландия – 4193 гласа

10. Самотното дърво на Ланвълин, гр. Ланвълин, графство По̀уис, Уелс – 1548 гласа

11. Дървото с пироните, гр. Вурен, Белгия – 1362 гласа

12. Кестеновото дърво, Пианело, Корсика, Франция – 654 гласа

13. Маслиново дърво в Кането Сабино, Сабина, обл. Лацио, Италия – 515 гласа

14. Ливански кедър, Балиндери, гр. Нина, графство Типърари, Ирландия – 308 гласа

 

За допълнителна информация посетете интернет страницата на конкурса – www.treeoftheyear.org.

Comments are closed.