Публикувано на от в Новини.

Роб Макбрайд от Великобритания повече от 10 години обикаля Европа в търсене на забележителни дървета, които впечатляват с вида си, с възрастта и местоположението си и имат особена културна значимост за местния фолклор. Той е не само отдаден „търсач на дървета“ (tree hunter), но също така организира тематични разходки, прави проучвания, кампании и филмови продукции, свързани с дърветата и тяхната роля в бита и духа на местностите и общностите. Не на последно място, чрез своята дейност Роб спомага за популяризиране на връзката между хората и тези красиви представители на природата, за да насърчи проявата на повече внимание и грижа към тях.

В края на януари тази година Роб започна своята поредна приключенска  обиколка на дърветата, участващи в конкурса „Европейско дърво на годината 2015“, за да се запознае на място с техните истории и с хората и традициите във всяка европейска страна-участничка. Неговият тур ще продължи до края на февруари, докато тече и гласуването в конкурса. До момента Роб е посетил Естония, Англия, Ирландия, Шотландия, Уелс, Чехия, Словакия, Унгария и Полша, а на 17 февруари дойде и в България, за да види нашия представител в конкурса – чинара в с. Арчар, Видинско. Чинарът се намира в центъра на селото и е знаково място за срещи, игри и събори на местните хора, както и символ на селото. По време на посещението си, освен че се запозна с дейността на училището, читалището и библиотеката в селото, Роб научи от местните жители повече за историята на дървото и дори се запозна с учителката, участвала в засаждането на чинара преди 51 години. Той сподели, че за разлика от повечето дървета-финалисти в конкурса, които растат на отдалечени места, българският участник е уникален с това, че се намира в сърцето на селото.

Със своето посещение Роб се надява да спомогне за популяризиране на дървото и привличане на още гласове в негова подкрепа за конкурса, и призова всички да гласуват за чинара в с. Арчар. Своя вот може да подадете на www.treeoftheyear.org  до 28 февруари 2015 г.

Конкурсът „Европейско дърво на годината 2015“ се организира за пета поредна година от  сдружение „Партньорство за околна среда” (Environmental Partnership Association). Целта му е да привлече вниманието върху интересни дървета като значимо природно и културно богатство, което трябва да ценим и опазваме.


1
2-2

Comments are closed.