Тук можете да подкрепите някоя от нашите каузи. След въвеждане на желаната сума за дарение и натискане на бутона „Плащане on-line“, ще бъдете прехвърлени към сайта на ePay.bg за вход в тяхната система. Можете да се откажете по всяко време на процеса.

Активни кампании

Резистограф

Добрият анализ на състоянието на всяко вековно дърво изисква използване на техника, която е щадяща за него и която да изследва вътрешността на стъблото – да открие гнилостни процеси, кухини и цепнатини, да определи качеството на дървесината. Инструментът, който позволява това, е резистографът. В София до момента не сме открили институция или фирма, която да извършва анализ, ползвайки резистограф. С такъв високотехнологичен анализ и набор на данни, които могат да бъдат прехвърлени и тълкувани със специализиран софтуер, значително би се облекчила и ускорила диагностиката на вековни дървета, на база на която да се предприемат съответни мерки. Ето защо решихме да наберем средства, за да закупим този уред.

Дарение чрез epay.bg
лв.

Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

Консултация за дърво

Вековните дървета, подобно на хората, с годините и възрастта си започват да страдат повече под въздействие на различни фактори на околната среда, характерни за вида им заболявания, неблагоприятни срещи и намеси в дома им (тяхното местообитание) от човешката дейност. Затова е добре и за тях да има нещо като здравна каса, която да финансира прегледи на дървета от специалисти, които да поставят точна оценка на състоянието им и да предписват и осъществяват подходящи мерки за лечение. Дарените от вас средства ще помогнат за създаването на фонд „Здравна каса за вековни дървета”, чрез който ще финансираме експертни консултации и мерки.
Фондация ЕкоОбщност е набелязала дървета, които имат нужда от преглед. Сред първите, до които ще изпратим специалист при набиране на достатъчно средства, е вековен дъб в центъра на с. Величка, общ. Омуртаг. В основата на ствола му има две малки хралупи и на височина 1,5 м – още една, по-голяма хралупа. Необходимо е взимане на спешни мерки за неговото оздравяване и намаляване на по-нататъшното му загниване.

Информация за местонахождение и състояние на вековни дървета в нужда можете да изпращате на ел. поща: tree (at) bepf-bg.org. Отчетност за събраните средства и извършени диагностики ще публикураме текущо в рубриката „Новини”.

Дарение чрез epay.bg
лв.

Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

Гранитски дъб

Гранитският дъб е на около 1670 г. Дървото е защитен обект, природна забележителност и символ на село Гранит, обл. Стара Загора. В продължение на много десетилетия на мегдана до дървото се вият празничните хора, вдигат се сватби и всеки вторник под него се е провеждал пазар. През 1969 г. обаче, при силна буря се счупва най-дебелият му клон и от този момент започва влошаване на неговото състояние: разцепване на ствола, постепенно съхнене на клоните. През годините са извършвани различни дейности за неговата защита и опазване, но без реален успех. Понастоящем само един от огромните му клони е жив и се раззеленява през пролетта. Прочетете повече тук.

Дарение чрез epay.bg
лв.

Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки